Офисът: work, sweet work

Каквото и да разправят, важно е в офиса да ти е уютно. Ако се чувстваш добре в работното си пространство, това покачва многократно работоспособността ти. Поне при мен е така. И тъй като само преди няколко месеца издателството, в което работя, се премести на ново място, ми се наложи да помисля върху въпроса от какво ще имам нужда, за да се чувствам удобно и вдъхновена, докато работя. И освен че за мен решаващ фактор се оказа мястото да е добре устроено отвътре – подредено и прохладно, натъпкано с всички наши книги и множество шарени папки и класьори, в които чинно съм разпределила документи от всякакъв вид – има няколко неща, без които все си мисля, че не бих могла да функционирам правилно.

  1. Кафемашина + хубаво кафе + любима голяма чаша за кафе и чай
    DSC_0083

Да, не съм най-върлият фен на шварц кафето. Предпочитам еспресо – дълго, силно, с повечко мляко. Но ако наскоро сте се интересували от цените на кафемашините, вероятно сте забелязали огромната разлика в ценовия диапазон на тези за еспресо и за шварц. Единственото ми оправдание е, че не разполагах с голям бюджет, когато реших, че без кафемашина в офиса, над която да издевателствам често и без срам, не мога да работя качествено. Пия средно по 3 кафета на ден и тази малка нискобюджетна джаджа ме е спасявала неведнъж. Относно кафето: Лавацата, от която ми остана тази прекрасна кутия, свърши преди месец и сега бива замествана от една силноароматна Робуста, която ми смелиха в кварталното магазинче за кафе и подправки.

На снимката офисната ми чаша за кафе изглежда просто червена. Всъщност тя ми е подарък от колеги от университета за един рожден ден и когато се напълни с гореща течност, фонът ѝ побелява и на него изпъква изображение, което обаче ще запазя за себе си 🙂 С тази чаша колегите уцелиха в десетката – развеселява ме и е достатъчно голяма, за да понесе конските дози кафе и чай, които поглъщам, докато работя.

  1. Весел календар

DSC_0085Говоря за календар, който да ви накара да се усмихнете, дори когато го поглеждате, за да се уверите, че да, днес е крайният срок за подаване на книгата за печат. Конкретно този ни е подарък от наши сътрудници и много ме радва, защото А) всичко е в различен цвят, а цифтите са изрисувани страшно симпатично, Б) ами, вечен е, защото месеците, датите и дните се местят по отделно и не зависят от смяната на годината.

  1. Колонки + слушалки

DSC_0087Просто е. Не мога без музика. Радио, YouTube, все едно. Докато работя, трябва да имам фонов шум. Сутрин фоновият-не-толкова-фонов шум задължително е Митко Павлов. След това минавам на музика според настроението – летни хитчета, поп, рок, инди рок, хаус, реге, класическа музика – всичко е въпрос на вдъхновение. Обикновено докато извършвам рутинните си задължения, слушам музика по-тихо на колонки, а когато започна да редактирам, се изолирам от света, като превключа на слушалки и доста по-високи децибели.

  1. Красив и удобен тефтер

DSC_0088Обичам да си записвам всичко – от задачи за деня, крайни срокове, дневен ред за оперативки, контакти със сътрудници, цитати, които в последствие ще използвам все някъде, до адреси на квартири, варианти за заглавия на книги и списъци за пазаруване. За тази цел трябва, просто трябва, да имам красив тефтер поне A5, за предпочитане с чисто бели страници. Този конкретно си взех от ИКЕА и досега ми служи безропотно, макар освен с информация, постоянно да го тъпча с всякакви листчета, разделители, химикалки, кръстословици и т.н. Удобен е за пренасяне в почти всякаква чанта, което, вероятно можете да се досетите, ни прави неразделни.

  1. Цветни химикалки, тънкописци, маркери

DSC_0096Работата ми е свързана с нанасяне на корекции не само на текстов файл, но и на разпечатан текст. Затова непрекъснато имам нужда от цветен химикал и то не само в червено. Разбира се, два-три биха ми свършили достатъчно добра работа, но аз съм тотално подчинена на нестихващото си желание да разполагам с канцеларски материали, които биха стигнали за един цял клас ученици. Съответно, не се чувствам удобно и спокойна, ако на бюрото ми няма поне пет различни цвята химикалки и тънкописци и още толкова маркери, с които да драскам и подчертавам без свян!

* Към списъка си бих добавила и саксийни цветя, защото, е, друго си е наоколо да вирее зеленичко, но, какво да се прави, аз просто не мога да гледам цветя и ги уморявам доста бързо. Така че, уютният ми офис минава и без тях. За съжаление.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: