Майната ти, Лозенец, нали си в Центъра

Преди малко повече от половин година започна одисеята с трамвай номер 6, който вероятно дори баба ми е ползвала едно време. Аз лично го помня от малка. Откакто заживях в района на басейна „Спартак“ започнах да го ползвам от предишните няколко пъти месечно, ежедневно. За тези, които не са запознати с района, основният ни булевард е „Арсеналски“, продължението на „Св. Наум“, а единствените превозни средства по него бяха автобус 102 (познат като 102 минути) и трамвай номер 6. Автобусът започва маршрута си от „Студентски град“ и към момента го приключва в ж.к. „Овча купел“ 2. Шестицата започваше маршрута си от обръщалото в близост до басейна и стигаше до ж.к. „Обеля“ 2, като с това се превръщаше в необходимо превозно средство, ако искаш да стигнеш до х-л „Хемус“, НДК, Петте кьошета, площад „Макединия“, Женския пазар и гарата. Да не говорим за връзките с други линии, които осигуряваше по трасето си.

трам

Явно след откриването на метростанция „Европейски съюз“ обаче, от Центъра за градска мобилност решиха, че сме презадоволени и започнаха да се чудят коя от всички линии биха могли да закрият (като в това число влиза и заветният 94). Решението беше ясно – закри се трамвайната линия. Напоследък трамвайните линии в София имат тенденцията да изчезват, но конкретно за тази ми е доста мъчно. А и така и не разбрах официалната причина за закриването й. Прочетох някакви неща за махането на линиите въобще и приспособяването на пространството, но за какво? То не може да се добави към парка, а точно в този отсек от „Арсеналски“ никога няма задръствания, за да има нужда от разширяване на платното. По-късно стана ясно, че не линията била закрита, а само спирките й в „Лозенец“, и то заради ремонтите за новото метро. И така, шестицата, свързваща ни с много ключови дестинации, си отиде, и на нейно място се разкри жалката линия 6тм с маршрут, способен направо да ви разсмее. Автобусите, движещи се по нея идваха във времевия отсек между 11 и 19 минути, правеха използването им изключително изнервящо и времеемко и циркулираха между 3-4 спирки. Но все пак съществуваше някаква връзка между района на басейна „Спартак“ и „Хемус“ и НДК. От началото на миналата седмица дори тя не съществува. Открих го в понеделник сутрин, когато отидох на спирката и зачаках смехотворният автобус да ме свърже с другото превозно средство, което използвам, за да стигна до работа. Нямаше предварително известие, не намерих и никаква информация за закриването в интернет. „От 1.09 автобусната линия 6тм се закрива“. Просто така.

Да, 102 все още минава по „Арсеналски“ (не знам само докога), но той не може да ни свърже с НДК, да не говорим за по-далечните точки по линията на старата шестица. Това означава, че ако си възрастен човек, който се придвижва трудно, или пък си майка с детска количка, или трябва да носиш нещо по-тежко от дамската си чанта, или просто не ти е добре и не ти се ходи, по дяволите, за да стигнеш до НДК, например, ще трябва първо да изчакаш 102, да се качиш за една спирка, да слезеш на „Хемус“ и да изчакаш 94 или метрото, отново за една спирка. До Петте кьошета можеш да повториш схемата със 102 и метрото, да слезеш на НДК и… да ходиш пеша. На никой не му пука в какво състояние си. За площад „Македония“ дори не ми се говори. Няма да обсъждам и растящите главоломно разходи за билети.

Обяснение за закриването на автобусната линия от Градска мобилност няма, а и не знам дали някой е изискал такова. Имаше някакви опити за подписки и протести при закриването на трамвайната линия, но всичко се потули в небитието. Точно толкова лесно се оказва да откъснеш един от централните квартали на София от ключови нейни части. За тези, които са принудени да използват транспорт, става все по-лесно да живеят в някой по-отдалечен от центъра квартал на столицата. Останалите да яхват кракомобила или колелата по липсващите тротоари и велоалеи. Защото при билети на цена 1,60 е съвсем нормално да дадеш 3,20, за да стигнеш с градския транспорт от „Спартак“ до НДК. После нека продължим дискусиите за прекомерно големия брой на автомобилите в столицата и извънземните задръствания. Защо шофирате, бе, братя, като си имате удобен, достъпен и модерен градски транспорт?

Няколко информативни статии по въпроса: ТУК и ТУК

Снимковият материал принадлежи на novini.bg и lifebg.net

 

 

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑